zam_9962Opatijski komorni orkestar (OKO) je prvi gradski orkestar takve vrste koji se nakon dužeg vremena osnovao u gradu Opatiji. Ideja za ovaj projekt se polako razvijala kroz vrijeme, najprije praćenjem kulturnog života grada Opatije, uspoređivanjem istog sa sličnim gradovima u inozemstvu te osluškivanjem potreba stanovnika za kulturna događanja grada. Činjenica jest da se tradicija očuvanja urbane kulture u posljednjih nekoliko desetaka godina vremenom srozavala utjecajem raznih kulturnih i kulturoloških čimbenika kako kod nas tako i u našoj neposrednoj okolici. Opatija kao primjer civilizirane, urbane Europe, Europe XXI. stoljeća, Europe različitosti i Europe kulture. Zahvaljujući mnogobrojnim aktivnostima i projektima koja su se u gradu Opatiji poduzimala, u državnom i regionalnom se okviru Opatija već istakla ne samo kao turistička „kraljica Jadrana“, već i kao jedno od kulturnih središta Hrvatske.

Već i sama činjenica da su uz Opatiju vezane genijalne ličnosti poput Mahlera, Kubelika, Humperdincka, Puccinija, Mascagnija, Toscaninija, Matetića Ronjgova, Papandopula, Gotovca, Matačića, Balokovića, Zinku Kunc i mnogih drugih je obvezujuća.

A prvi korak ka obogaćivanju i vraćanju sjaja Opatiji, kad je o klasičnoj glazbi riječ je pored već postojećih hvalevrijednih aktivnosti i događanja, osnivanje komornog gradskog orkestra (Opatijski komorni orkestar – OKO), na ponos Opatijaca, njihovih gostiju, Kvarnera ali i cijele zemlje.